DAMASCUS - Verschillende Westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië sturen Syrische diplomaten naar huis vanwege het bloedbad in Houla.

Dit hebben de leiders van de landen dinsdag bekendgemaakt. De landen reageren op een slachting onder burgers, afgelopen week in Houla, circa 160 kilometer ten noorden van Damascus.

De Syrische regering ontkent verantwoordelijk te zijn. Westerse landen vermoeden dat militairen of bendes en eenheden van geheime diensten die trouw zijn aan president Assad de moordpartijen pleegden. Meer dan 100 mensen werden gedood.

Veroordelen

Duitsland wijst de Syrische ambassadeur in Berlijn, Radwan Lufti, uit. Ook Groot-Brittanië, Frankrijk en Spanje sturen de Syrische diplomaten naar huis. De Syrische diplomaten in Spanje hebben 72 uur om het land te verlaten, aldus persbureau Reuters

Reuters meldt verder dat ook Canada en Italië Syrische diplomaten naar huis sturen. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird zei de gebeurtenissen in Houla te veroordelen.

Het Italiaanse persbureau ACSA meldt dat de Syrische ambassadeur niet meer welkom is in Rome. Ook de Verenigde Staten sturen de gezant van Syrië het land uit. Binnen 72 uur moet de zaakgelastigde Amerika hebben verlaten, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington dinsdag weten.

De zaakgelastigde is momenteel de hoogste vertegenwoordiger van Syrië in de VS. De ambassadeur werd eind vorig jaar teruggeroepen naar Damascus.

Bulgarije laat weten de ambassade in Damascus te sluiten en de ambassadeur terug te sturen.

Geëxecuteerd

Aanleiding van het terugsturen van diplomaten is het bloedbad  in de Syrische stad Houla. De Verenigde Naties maakten dinsdag bekend dat volgens oogetuigen de meeste van de zeker 108 dodelijke slachtoffers geëxecuteerd zijn. Ze werden van dichtbij neergeschoten, vaak in hun eigen huis. Onder de doden zijn 49 kinderen en 34 vrouwen.

Een gezamenlijke actie van de 27 EU-landen is er nog niet. ''Het voorstel ligt op tafel'', aldus een EU-diplomaat voorafgaand aan een top van ambassadeurs over het geweld in Syrië. De top vindt plaats op dinsdag en woensdag. Volgens een bron ging het bij Frankrijk, Duitsland en Groot-Britannië al wel om een gezamenlijke actie.

Burgeroorlog

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, zei dinsdag de oppositie in Syrië ervan te verdenken met buitensporig geweld een burgeroorlog te willen ontketenen om buitenlands militair ingrijpen uit te lokken.

Hollande's minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemde de Syrische president Bashar al-Assad in een dinsdag gepubliceerd interview ''de moordenaar van zijn eigen volk'' die hoe eerder hoe beter de macht moet opgeven.

VN-gezant Kofi Annan heeft dinsdag in Damascus met de Syrische president Bashar al-Assad gesproken. Annan hoopt dat zijn invloed het geweld kan temperen. Officieel wordt er al 6 weken aan een vredesplan van de Verenigde Naties en de Arabische Liga gewerkt, maar het geweld houdt onverminderd aan ondanks een bestand dat onderdeel is van het plan.

Lees alles over onrust in het Midden-Oosten