YANGON - De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is dinsdag voor het eerst in 24 jaar naar het buitenland gereisd.

Ze vloog naar buurland Thailand. Op het vliegveld werd ze ontvangen door enkele tientallen landgenoten.

Myanmar, het vroegere Birma, ging tientallen jaren gebukt onder een militaire junta. Die plaatste Suu Kyi (66) van de afgelopen 22 jaar ruim 15 jaar onder huisarrest. Toen ze wel naar het buitenland mocht, durfde ze niet, omdat ze bang was dat ze Myanmar niet meer in zou mogen.

Onder internationale druk is Myanmar de laatste tijd aan het hervormen. Er zijn verkiezingen geweest en het land heeft een burgerregering, die toenadering zoekt tot de buitenwereld.

Thailand

In de Thaise hoofdstad Bangkok ontmoet Suu Kyi onder anderen de Thaise premier Yingluck Shinawatra.

Volgende maand reist Suu Kyi naar Europa. In Oslo neemt ze dan de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst, die ze in 1991 kreeg toegekend. Destijds kon ze niet naar Noorwegen reizen.

Ook gaat ze naar Groot-Brittannië, waar ze jarenlang met haar man woonde. Daar spreekt ze het parlement toe en krijgt ze een eredoctoraat van de Universiteit van Oxford. In het Zwitserse Genève bezoekt Suu Kyi een congres van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).