VATICAANSTAD - Het Vaticaan heeft maandag tegengesproken dat een Italiaanse kardinaal een van de verdachten is in een justitieel onderzoek naar het lekken van geheime documenten.  

Italiaanse media hadden dat maandag geschreven. Ook worden geen vrouwen of buitenlanders verdacht.

Vorige week werd de 46-jarige butler van paus Benedictus XVI formeel aangeklaagd voor het illegaal bezit van geheime documenten, maar vele Vaticaanexperts gaan ervan uit dat hij niet in zijn eentje kan hebben gehandeld.

Pausmobiel

De woordvoerder van het Vaticaan erkende dat de zaak de Rooms-Katholieke Kerk kan beschadigen. Hij zei dat de paus het onderzoek nauwlettend, maar rustig volgt. De butler werkt volgen Italiaanse media sinds 2006 voor de paus en behoorde tot de weinige niet-geestelijken die toegang hadden tot de privévertrekken van Benedictus, rechts van de St.Pietersbasiliek.

Hij hielp Benedictus zich aan te kleden en reed mee in de pausmobiel.

De speculaties over een machtsstrijd binnen de leiding van de kerk noemde de woordvoerder van het Vaticaan overdreven. Onder de documenten die naar media zijn uitgelekt zijn brieven van de huidige nuntius (ambassadeur) in de Verenigde Staten, aartsbisschop Carlo Maria Vigano, aan de paus. Daarin stelt hij de corruptie bij de aanbesteding van projecten in het Vaticaan aan de kaak.