
Blair durfde strijd met pers niet aan
Dat zei hij maandag tegen de onderzoekscommissie van de overheid die de ethiek van de Britse pers onder de loep neemt.
Als politieke leider heb je te maken met zeer machtige media-organisaties en als je er ruzie mee krijgt kunnen ze verhinderen dat je je boodschap nog uitdraagt, zei Blair.
Als hij de strijd wel was aangegaan had dat zoveel tijd en energie gekost dat dat ten koste was gegaan van het beleid dat hij wilde doorvoeren.
Ongezond
Volgens Blair zijn nauwe banden tussen politici en journalisten nauwelijks te vermijden. ''Dat was zo en dat zal altijd zo blijven'', zei hij tijdens het verhoor door de commissie-Leveson. Wel is die band soms ongezond, voegde hij eraan toe.
De zitting werd kort onderbroken toen een man in de zaal de oud-premier voor oorlogsmisdadiger uitmaakte en riep dat hij moet worden gearresteerd. Veiligheidsbeambten voerden de man weg.
De commissie onderzoekt het afluisterschandaal rond de inmiddels opgedoekte Britse krant The News of the World van mediamagnaat Rupert Murdoch, die daardoor in opspraak is geraakt. Blair moest voor de commissie verschijnen wegens zijn vriendschap met Murdoch.
Peetvader
De voormalige Labourpremier leidde Groot-Brittannië van mei 1997 tot en met juni 2007. Blair is sinds 2010 peetvader van een van de kinderen van Murdoch. Ook steunde Murdochs krant The Sun de premier drie keer in zijn verkiezingsstrijd.
Blair zei dat The Sun en de Daily Mail de twee machtigste kranten van het land zijn. Als je daarmee in onmin raakt, kun je een ''totale aanval'' verwachten'', zei hij. Blair zei dat ook zijn familie en naasten daarvan het slachtoffer zijn geworden.
Eerder
- 25 mei 2012 om 14:02Blair op matje bij commissie pers
- 21 mei 2012 om 20:22'Brown en Blair te close met Murdoch'