DAMASCUS - VN-gezant Kofi Annan is maandag in de Syrische hoofdstad Damascus aangekomen. Hij zal maandag spreken met minister Walid al-Muallem van Buitenlandse Zaken.

Dinsdag heeft hij overleg met de Syrische president Bashar al-Assad.

Bij aankomst in Damascus zei Annan dat hij ''ernstige en openhartige besprekingen'' met Assad wil voeren. Hij riep de Syrische regering op ''moedige'' stappen te zetten om zo haar bereidheid te tonen om tot een vreedzame oplossing van de crisis in het Arabische land te komen.

Annan, die ook namens de Arabische Liga optreedt, kwam eerder met het Syrische regime en opstandelingen een staakt-het-vuren overeen. Dat ging in april in, maar het wordt voortdurend geschonden.

Houla

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde zondag unaniem in scherpe bewoordingen de Syrische regering voor het bloedbad in de stad Houla, waarbij zeker 108 mensen het leven verloren. Ook Rusland, de trouwste bondgenoot van Assad, steunde de uitspraak van de raad.

Na het bloedbad vrijdag in Houla ging het geweld in Syrië dit weekeinde onverminderd door. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde maandag dat hierdoor zondag bijna 90 mensen het leven verloren, van wie meer dan een derde in de stad Hama door beschietingen van Syrische regeringstroepen.

Lavrov

Rusland vindt dat niet alleen het regime maar ook de oppositie in Syrië schuldig is aan het bloedbad in Houla, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

''We hebben te maken met een situatie waarin beide kampen duidelijk de hand hadden in de dood van onschuldige burgers", zei Lavrov op een gezamenlijke persconferentie in Moskou met zijn Britse ambtgenoot William Hague.

Lavrov uitte ook kritiek op landen die zeggen dat een vertrek van Assad vereist is voor een oplossing in het conflict. Hij zei dat het vredesplan van Annan moet worden uitgevoerd. 

Ineenstorting

Hague waarschuwde dat Syrië een ''totale burgeroorlog en ineenstorting'' te wachten staat als het zespuntenplan van Annan niet wordt uitgevoerd. Anders dan Lavrov legde hij de volledige schuld bij het bewind van Assad. Hij riep zijn Russische ambtgenoot op meer druk uit te oefenen op het Syrische regime.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten