BELGRADO - Boris Tadic wil toch premier van een nog te vormen regering van Servië worden.

Dat zei hij zondag tegen de krant Vecernje Novosti in Belgrado. Tadic verloor vorige week in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van de nationalist Tomislav Nikolic.

Op de verkiezingsavond zei Tadic nog dat hij geen premier wilde worden onder zijn opvolger als president. De afgelopen week is er echter grote druk op hem uitgeoefend om toch de leiding van de nieuwe regering op zich te nemen.

Velen in Servië hopen dat Tadic het gezichtsverlies kan beperken dat het land door de onverwachte overwinning van Nikolic vooral in het buitenland nu al lijdt.

EU-lidmaatschap

De angst is vooral dat het door bijna iedereen vurig gewenste lidmaatschap van de EU op de lange baan wordt geschoven, als de Democratische Partij (DS) van Tadic buiten de regering blijft. Nikolic stond in het verleden zeer kritisch tegenover die toetreding.e

De Servische Progressieve Partij (SNS) van Nikolic is na de parlementsverkiezingen van begin mei de grootste partij, maar kan waarschijnlijk geen regering vormen met een meerderheid in het parlement.

Onderhandelingen

De partij van Tadic begon direct na de verkiezingen onderhandelingen met een coalitie van partijen rond de socialisten van demissionair vicepremier Ivica Dacic.

Met de steun van enkele kleinere partijen kan er, net als de afgelopen 4 jaar, een meerderheidsregering worden gevormd.