NEW YORK - Het bloedbad in de Syrische stad Houla heeft aan 108 mensen het leven gekost.

Dat heeft het hoofd van de VN-waarnemersmissie, de Noorse generaal Robert Mood, volgens diplomaten zondag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

VN-waarnemers hadden zaterdag na een bezoek aan de stad in Centraal-Syrië een aantal van 92 doden genoemd, onder wie 32 kinderen.

Ongeveer 300 mensen zijn volgens Mood gewond geraakt. De Syrische autoriteiten zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad, dat internationaal tot grote verontwaardiging heeft geleid.

Messteken

De Russische plaatsvervangende ambassadeur bij de VN, Aleksandr Pankin, zei eraan te twijfelen dat de regering in Damascus achter het bloedbad zit.

Hij wees erop dat de meeste doden naar het schijnt het slachtoffer waren van messteken of van geweervuur van zeer dichtbij. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het bewind van president Bashar al-Assad.

Activisten van de oppositie meldden zondag een nieuw bloedbad. In de stad Hama, een van de bolwerken van de oppositie, zouden zeker 30 mensen zijn omgekomen door beschietingen van tanks van het Syrische leger.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten