CAÏRO - Drie kandidaten hebben zondag bezwaar aangetekend tegen de gang van zaken in de eerste ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen.

Er hebben zich volgens hen onregelmatigheden voorgedaan die van invloed kunnen zijn op de uitkomst, die bepaalt welke twee kandidaten doorgaan naar de beslissende tweede ronde.

De kiescommissie maakt de uitslag maandag of dinsdag bekend. Volgens de voorlopige uitslag hebben Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap en voormalig premier Ahmed Shafiq van de dertien kandidaten de meeste stemmen behaald en gaan zij door naar de tweede ronde op 16 en 17 juni.

Morsi behaalde maar 25 procent van de stemmen. Shafiq, die voorlopig tweede staat, zegt dat stemmen die in één provincie op hem zijn uitgebracht, niet zijn meegeteld in het totaal.

Hertelling

De linkse kandidaat Hamdeen Sabahi, die verrassend derde werd met zevenhonderdduizend stemmen minder dan Shafiq, wil een gedeeltelijke hertelling. Zijn campagneteam heeft de kiescommissie gevraagd geen officiële uitslag bekend te maken voordat de kiezerslijsten in vijf provincies zijn getoetst.

Abdel-Moneim Abolfotoh, een gematigde islamist die vierde staat, zegt dat er stemmen zijn uitgebracht op naam van overleden personen. Ook zou in sommige gevallen geld aan kiezers zijn betaald om op een bepaalde kandidaat te stemmen.

Zuiverste verkiezingen

Ondanks de klachten worden de verkiezingen beschouwd als de zuiverste sinds tientallen jaren. Binnen- en buitenlandse waarnemers waren aanwezig en journalisten en vertegenwoordigers van alle kandidaten mochten op het proces toezien.

Het centrum van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter zegt dat het verkiezingsproces over het algemeen 'goed' was, maar dat de algehele transparantie toch is 'ondermijnd' doordat de verkiezingsautoriteiten geen toegang verleenden tot de eindtelling van de landelijke resultaten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dossier Egypte