WASHINGTON - De regering van president Barack Obama wil samen met Rusland een plan opstellen om de omstreden Syrische president Bashar al-Assad naar het buitenland te laten vertrekken.

Assads geestverwanten in de regering kunnen dan op hun plaats blijven, meldde The New York Times zondag.

Hetzelfde gebeurde eerder in Jemen. Na maandenlange onrust vertrok president Ali Abdullah Saleh, waarbij zijn vicepresident de macht overnam.

Het is niet de eerste keer dat wordt gepoogd Assad uit zijn zetel te krijgen. De internationale gemeenschap is al sinds het begin van de opstanden vorig jaar mei bezig de situatie daar onder controle te krijgen.

Poetin

Obama legt het idee voor aan de Russische president Vladimir Poetin bij hun ontmoeting volgende maand, aldus The New York Times.

Rusland is een bondgenoot van Syrië, maar volgens bronnen staat het land welwillend tegenover het plan. Vorig weekeinde tijdens de G8-top zou premier Dmitri Medvedev wel oren hebben gehad naar Obama's voorstel.

Houla

Door de moordpartij in de Syrische stad Houla, waarbij zeker 92 mensen omkwamen, doet de internationale gemeenschap opnieuw pogingen de explosieve situatie in het land onder controle te krijgen.

Vrijdag kwamen door beschietingen tientallen mensen om in de stad, onder wie zeker 32 kinderen. VN-waarnemers documenteerden de gebeurtenissen in Houla zaterdag. Volgens rebellen zit het Syrische leger achter het bloedbad. Het regime ontkent elke betrokkenheid.

Vanaf maandag bezoekt de internationale gezant Kofi Annan Syrië. Hij bespreek dan het staakt-het-vuren dat sinds april geldt. Het vredesakkoord wordt op grote schaal geschonden. Dinsdag staat een ontmoeting met Assad gepland.

Spoedzitting

De Britse overheid wil dat er een spoedzitting komt over het bloedbad. Zij spreekt met bondgenoten over ''een krachtige internationale reactie'', aldus minister William Hague van Buitenlandse Zaken.

De ministers van Buitenlandse Zaken in de Arabische Liga bespreken zaterdag de explosieve situatie in Syrië. Dan komen ze bijeen in Doha in Qatar.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil snel actie om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de moordpartij. Hij overlegt hierover met zijn EU-collega's.