LONDEN - Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bereidt plannen voor om een mogelijke flinke groei van het aantal immigranten uit Griekenland te beteugelen.

Dat heeft minister Theresa May zaterdag in de krant The Daily Telegraph gezegd. Veel Grieken komen mogelijk naar Groot-Brittannië, als hun land de eurozone verlaat.

Zij kunnen dat land aantrekkelijk vinden, omdat het geen deel van de eurozone uitmaakt.

Volgens May zijn er geen aanwijzingen dat de immigratie uit landen met problemen in de eurozone toeneemt, maar ''het is moeilijk te zeggen hoe zich dat in de komende weken ontwikkelt''.

Binnen de Europese Unie bestaat vrij verkeer van personen, maar landen hebben enige ruimte om in extreme situaties de komst van personen uit een ander EU-land tijdelijk te beperken.

Vijandige omgeving

May zegt dat zij voor illegalen ''een echt vijandige omgeving'' wil scheppen. Het moet hun onmogelijk worden in Groot-Brittannië te werken of een woning te vinden.

Ook mogen zij geen bankrekening openen. ''Wat wij niet willen, is een situatie waarin mensen denken dat zij hier naartoe kunnen komen en kunnen blijven, omdat zij alles kunnen krijgen wat zij nodig hebben'', zegt de Britse minister.