BEIROET - Een team van VN-waarnemers heeft in de stad Houla in het centrum van Syrië zaterdag de lijken van meer dan 92 mensen geteld.

Onder hen waren meer dan 32 kinderen. Dat heeft het hoofd van de waarnemersmissie, de Noorse generaal Robert Mood, zaterdag gezegd.

De waarnemers gingen naar Houla na berichten over het bloedbad, dat het Syrische leger aanrichtte.

Militairen begonnen vrijdag rond het middaguur met de beschieting van de stad en gingen daarmee volgens het oppositionele Syrische Observatorium voor de Mensenrechten tot zonsopgang zaterdag door. Mood sprak over een ''wrede tragedie''.

Schenden

De waarnemers zijn in Syrië om te controleren of het regime en de rebellen zich houden aan het staakt-het-vuren, dat half april van kracht werd. Het bestand wordt op grote schaal geschonden.

De Britse regering zal vragen om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over het bloedbad. Zij spreekt nu met bondgenoten over ''een krachtige internationale reactie'', liet minister William Hague van Buitenlandse Zaken weten.

Het verzet wil dat de VN-Veiligheidsraad zo snel mogelijk een spoedzitting houdt ''om de verantwoordelijkheid te bepalen van de VN voor zulke massamoorden en verbanningen uit hele wijken''.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag de aanslag in de stad Houla in het centrum van Syrië ''ten zwaarste'' veroordeeld.

''Er is een groot aantal doden door een team van VN-waarnemers geteld, waaronder veel kinderen. We moeten als internationale gemeenschap hier krachtig op reageren'', liet Rosenthal weten.

''Onze prioriteit is om snel te achterhalen wie hier verantwoordelijk voor is en de schuldigen van deze daad ter verantwoording roepen'', aldus de minister, die hiervoor overleg zal voeren met zijn EU-collega's.

''De waarnemersmissie moet direct alle toegang krijgen tot de stad Houla om hun taken daar te kunnen ontplooien'', zo vindt hij verder.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

'Zeker 92 doden in Houla'