VATICAANSTAD - De butler van paus Benedictus XVI is zaterdag formeel aangeklaagd voor het illegaal bezit van geheime documenten. Dat heeft het Vaticaan laten weten.

Er wordt ook nog onderzocht of de 46-jarige man handlangers had die hem hielpen de documenten te lekken.

De butler werd woensdag gearresteerd. In zijn huis werden gevoelige documenten aangetroffen. Een rechter moet nu bepalen of hij wordt vervolgd. Als hij schuldig wordt bevonden, kan de butler een gevangenisstraf van 30 jaar krijgen.

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan stond de butler zeer goed bekend en heerst bij iedereen ''een gevoel van verrassing en verdriet'' over de arrestatie. De krant La Stampa citeerde een priester die anoniem wil blijven.

Hij zei eens de biechtvader van de butler te zijn geweest. Hij twijfelt sterk aan de schuld van de man, die volgens hem ''zo veel van de paus houdt dat hij die nooit zou verraden''.

Appartementen

De butler werkte volgens Italiaanse media sinds 2006 in de pauselijke appartementen rechts van de St-Pietersbasiliek. Het aantal personen dat daar mag komen, is zeer beperkt.

Naast de butler worden daar slechts twee kloosterzusters en de twee particulier secretarissen van de paus toegelaten.

Speciale commissie

Het Vaticaan is in verlegenheid gebracht, omdat eerder gevoelige documenten naar de media zijn gelekt. Het gaat onder meer om brieven van de huidige nuntius (ambassadeur) in de Verenigde Staten aan de paus. Daarin stelt hij corruptie bij de aanbesteding van projecten aan de kaak.

Vorige maand stelde het Vaticaan een speciale commissie van kardinalen in om het lek boven water te krijgen.