HELSINKI - Een schutter heeft vanaf een dak in een Fins stadje zaterdagochtend twee jongeren gedood en zeven anderen gewond. De doden zijn een 18-jarig meisje en een even oude jongen.

De dader had het vuur geopend op een groep mensen bij cafés en restaurants in Hyvinkaa. De sluipschutter droeg gevechtskleding.

Hij kon aanvankelijk vluchten, maar werd na een klopjacht door de politie in de kraag gevat. De 18-jarige jongen verzette zich niet bij zijn arrestatie.

Over zijn motieven is niets meegedeeld. De verdachte heeft geen crimineel verleden. De politie vermoedt dat hij alleen handelde.

Onbekend is nog of hij de slachtoffers kende. Onder de gewonden is een 23-jarige politievrouw. De toestand van één gewonde is kritiek. Media berichtten dat enkele slachtoffers leden zijn van een Fins basketbalteam, dat vrijdag een wedstrijd had gewonnen.

Wapenzit

Het stadje Hyvinkaa ligt circa 50 kilometer ten noorden van hoofdstad Helsinki. De jongen heeft vermoedelijk twee geweren gebruikt, waarvoor hij geen vergunning had. Een ooggetuige zei ongeveer 20 schoten te hebben gehoord.

Finland telt relatief veel mensen die een geweer hebben. In 2007 schoot een 18-jarige student acht mensen dood op een school bij Helsinki. Een jaar later doodde een 22-jarige man tien mensen in een stadje.

In 2009 schoot een man vier mensen dood in een winkelcentrum nadat hij zijn ex-vriendin had doodgestoken. Het Finse parlement heeft in 2009 de tamelijk vrije regels op wapenbezit aangescherpt.