ALEPPO - Door beschietingen en botsingen in de stad Houla in het Syrische district Homs zijn vrijdag zeker 51 mensen om het leven gekomen, onder wie zeker 13 kinderen.

Meer dan 100 andere burgers raakten gewond. Dit is van mensenrechtenactivisten in het Arabische land vernomen.

Eerder op de dag was gemeld dat het Syrische leger in de stad Aleppo tanks heeft ingezet toen duizenden mensen een begrafenis bijwoonden.

Het is voor eerst dat er tanks door de straten van de tweede stad van Syrië rolden, sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Assad 14 maanden geleden.

Het machtsvertoon werd gemeld door een Syrische mensenrechtenorganisatie die is gevestigd in Groot-Brittannië.

Massale protesten

De organisatie meldde eerder dat een man het leven verloor toen Syrische troepen het vuur openden op demonstranten in de stad, waar vrijdag een serie massale protesten plaatsvond. De ordetroepen schoten met scherp en zetten traangas in.

Volgens mensenrechtenorganisaties gingen vrijdag tienduizenden mensen de straat op in Aleppo. Het was het meest massale protest sinds het begin van de opstand tegen het Assadregime in maart 2011.

Vredesplan

Volgens een onder auspiciën van de VN tot stand gekomen vredesplan moet de regering haar troepen met zware wapens juist weghalen uit de bevolkingscentra.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon schreef vrijdag in een bericht aan de Veiligheidsraad dat het Assadbewind nog op tal van plaatsen zware wapens inzet.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten