CHARKOV - Joelia Timosjenko, de voormalig oud-premier van Oekraïne, zet haar strijd voor een eerlijke rechtsgang en vrije verkiezingen in haar land vanuit de gevangenis onverminderd voort.

''Ze stelt haar zaak ondergeschikt aan die van vele anderen'', zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vrijdag na afloop van zijn bezoek aan haar.

Hij is onder de indruk van de strijdvaardigheid van oppositieleidster Timosjenko. ''Ze is vol vuur.'' Timosjenko deed een oproep om vanuit de Europese Unie druk te blijven zetten op Oekraïne. De internationale druk heeft al vruchten afgeworpen, meent zowel Timosjenko als Van Baalen.

De oud-premier hoopt ook dat de EU al op korte termijn waarnemers naar het land wil sturen om de verkiezingen te monitoren. Het zou beter zijn als die waarnemers nu al komen en niet pas in oktober. Van Baalen zei zich daarvoor hard te gaan maken.

Verhofstadt

Ook de fractievoorzitter van de liberalen in het Europarlement Guy Verhofstadt, die mee was, gaat zich daarvoor inspannen. Hij typeerde Timosjenko als ''heel alert en moedig''.

Tijdens het bezoek, dat ongeveer 5 kwartier duurde, konden Van Baalen en Verhofstadt vrijuit praten met Timosjenko. Alleen haar advocaat en de afvaardiging van het Europees Parlement waren bij het gesprek aanwezig.

De oppositieleidster wordt, zo is de indruk van Van Baalen, ''redelijk adequaat behandeld'' voor haar hernia. Het ziekenhuis maakt een goed impressie, aldus de Europarlementariër.

Timosjenko zit een gevangenisstraf uit van 7 jaar wegens machtsmisbruik. Haar hoger beroep is uitgesteld tot 26 juni.