AMSTERDAM - Het VN-atoomagentschap IAEA heeft in een ondergrondse bunker in Iran bewijs gevonden dat erop wijst dat het land vooruitgang boekt in het verrijken van uranium, een voorwaarde voor het bouwen van kernwapens.

Dat meldt persbureau AP op basis van verklaringen van diplomaten. Het IAEA heeft in het verrijkingscomplex Fordo sporen gevonden van tot 27 procent verrijkt uranium, aldus de diplomaten.

Dit percentage is echter nog te laag voor een atoombom. Daarvoor is uranium nodig dat voor meer dan 90 procent bestaat uit uranium-235.

Kernenergie

Het IAEA vermoedt dat Iran kernpwapens probeert te bouwen. Het land beweert zelf dat zijn kernprogramma vooral bedoeld is voor kernenergie. Maar daarvoor wordt veel lager verrijkt uranium gebruikt. Slechts 3 procent uranium-235 is voldoende.

Eerder werd al bekend dat Iran in Fordo uranium produceert dat tot 20 procent verrijkt is. Dat zou nodig zijn voor medische doeleinden en voor een onderzoeksreactor, volgens Iran. In die onderzoekscentrales kan het isotoop echter worden verrijkt tot 90 procent.