MOGADISHU - Strijders van de radicaalislamitische beweging al-Shabaab in Somalië hebben hun bolwerk Afgoye bij de hoofdstad Mogadishu verlaten.

Ze zijn gevlucht onder druk van een offensief van eenheden van de Afrikaanse Unie en het Somalische leger, meldde de BBC vrijdag.

Het kamp Afgoye is 's werelds grootste verzamelpunt van ontheemden, waar leden van al-Shabaab zich onder de vluchtelingen mengden. Het was een strategische uitvalsbasis voor de aan al-Qaeda gelieerde groep die vanuit het kamp regelmatig aanvallen uitvoerde in Mogadishu. Na het vertrek van de strijders zijn hun barakken geplunderd.

De gezamenlijke operatie van de Afrikaanse Unie en het Somalische leger begon eerder deze week. Een legerwoordvoerder van de Afrikaanse Unie meldde vrijdag dat de troepen Afgoye zijn binnengetrokken. De zegsman zei dat rebellen naar de nabijgelegen bossen zijn gevlucht.

Al-Shabaab bevestigde op haar website de verovering van Afgoye door ''duizenden van onze vijanden''. De radicaalislamitische beweging zegt zich te hebben teruggetrokken zonder verzet te bieden als onderdeel van een tactisch plan.

Kwetsbaar

Het verlies van Afgoye geldt als een gevoelige klap voor al-Shabaab. Maar het betekent volgens analisten niet dat daarmee een einde is gemaakt aan de aanvallen van de radicaalislamitische beweging op Mogadishu.

De eenheden van de Afrikaanse Unie en de Somalische regeringstroepen kunnen nu niet achterover leunen, aldus onafhankelijk analist Rasheed Abdi. ''De strijd gaat door en Mogadishu blijft kwetsbaar.''

Leger Afrikaanse Unie zet druk op bolwerk al-Shabaab