DEN HAAG - De verdediging van voormalig president Laurent Gbagbo van Ivoorkust betwist de bevoegdheid van het Internationaal Strafhof (ICC) om haar van misdaden tegen de mensheid verdachte cliënt te berechten.

Dat blijkt uit documenten die het hof in Den Haag vrijdag heeft vrijgegeven.

Volgens Gbagbo's Franse advocaat Emmanuel Altit kunnen de rechters niet anders dan vaststellen dat het ICC niet de bevoegdheid heeft om te oordelen over de periode en feiten die staan vermeld in het arrestatiebevel.

Dat is vorig jaar november tegen de voormalige president van het West-Afrikaanse land uitgevaardigd.

Hoorzitting

Op 18 juni staat de start van een hoorzitting op de rol in de zaak-Gbagbo die de ICC-rechters in staat moet stellen te beoordelen of het bewijsmateriaal van de aanklagers sterk genoeg is om de aanklacht te bevestigen en een proces te beginnen.

Gbagbo (66) zit sinds 30 november vorig jaar achter de tralies in het internationale gedeelte van de gevangenis van Scheveningen, in afwachting van zijn berechting. Hij is het eerste voormalige staatshoofd dat in handen kwam van het ICC.

Geweldscrisis

Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdaden tegen de mensheid, in de nasleep van de presidentsverkiezingen in 2010 in Ivoorkust. Zijn weigering om zich neer te leggen bij de overwinning van de huidige president van het land, Alassane Ouattara, stortte het land in een geweldscrisis.

Pro-Gbagbotroepen zouden doelbewust burgers hebben aangevallen, van wie werd verondersteld dat zij Ouattara steunden. Het geweld kostte circa 3000 mensen het leven.

Geen verdragspartij

Ivoorkust is geen partij bij het oprichtingsverdrag van het ICC, het Statuut van Rome. Dat voorziet wel in de mogelijkheid dat ook niet-lidstaten een verklaring afleggen waarmee zij de bevoegdheid van het hof erkennen. Ouattara heeft dat gedaan, maar volgens de verdediging van Gbagbo zijn daarbij vormfouten gemaakt.

Daarnaast is volgens de verdediging de arrestatie van Gbagbo illegaal geweest omdat daarbij de Ivoriaanse procedure niet is gerespecteerd. Ook zou Gbagbo door de nieuwe machthebbers zijn gemarteld.