SARAJEVO - Twee Bosnisch-Servische ex-militairen zijn veroordeeld tot lange celstraffen voor oorlogsmisdaden in de moslimenclave Srebrenica.

Dusko Jevic kreeg 35 jaar, commandant Mendeljev Djuric moet 30 jaar de cel in. Zij hebben geholpen bij het gedwongen vertrek van de moslimbevolking uit Srebrenica en bij de moord op ongeveer 1000 mannen, oordeelde een rechtbank in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

Dat meldde de Bosnische krant Dnevni Avaz vrijdag. Volgens de aanklager waren de twee mannen belangrijke schakels in een plan om de moslimbevolking uit te roeien. Ze zaten niet op kantoor, maar deden actief mee aan planmatige en systematische moorden. De twee beklaagden zeggen onschuldig te zijn.

Srebrenica in het oosten van Bosnië werd in juli 1995 veroverd door troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Nederlandse blauwhelmen konden het gebied niet beschermen.

In de weken erna vermoordden Mladic' militairen zo'n 7000 moslimmannen. Mladic zelf staat bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden. Sinds bijna 1 jaar zit hij in de VN-eenheid van de Scheveningse gevangenis.