CAIRO - De islamist Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap en een oud-premier van Hosni Mubarak, Ahmed Shafiq, gaan door naar de tweede ronde in de Egyptische presidentsverkiezingen.

Dit heeft een lid van de kiesraad vrijdag gezegd.

Mursi en Shafiq liggen zo ver voor op de anderen dat ze niet meer kunnen worden ingehaald, zei hij toen 90 procent van de stemmen van de eerste ronde, woensdag en donderdag, waren geteld.

De officiële uitslagen worden zondag bekendgemaakt, aldus het lid van de kiesraad.

Premierschap

Luchtmachtgeneraal Shafiq (70) geniet vooral bekendheid door zijn korte premierschap begin vorig jaar onder president Hosni Mubarak, ook een luchtmachtgeneraal. Dat was vlak voor Mubaraks bijna 30 jaar oude regime ineenstortte.

Shafiq leek eerst helemaal niet mee te mogen doen wegens zijn banden met Mubarak en toen dat plotseling wel mocht, leek hij kansloos. Dat kwam door zijn openlijke treurnis over de val van Mubarak. ''Jammer genoeg is de revolutie geslaagd'', klaagde hij op de tv.

Voorts was hij als minister Burgerluchtvaart en heel even premier helemaal geen man van aanzien uit het oude regime. Ex-minister en ex-chef van de Arabische Liga Amr Moussa is dat wel, maar hij eindigde ver achter Shafiq in deze verkiezingen. De gerespecteerde seculier Moussa is geen militair.

Reservewiel

Opmerkelijk is dat bij de naar verluidt vrije en eerlijke verkiezingen kandidaten boven komen drijven die een tweede keus lijken en niet door kiezers serieus leken te worden genomen. Mursi werd vaak op verkiezingscampagne uitgelachen als ''het reservewiel'' van de Moslim Broederschap.

Hij werd in april inderhaast van stal gehaald, toen de favoriet van de broederschap, zakenmagnaat Khairat al-Shater, niet mocht meedoen van de kiesraad.

Oncharismatisch

Boerenzoon Mursi gold als oncharismatisch. Hij zou hemel en aarde moeten bewegen om niet te worden ingehaald door de dissidente en vrijzinnige moslimbroeder Abdel Moneim Abol Fotouh.

Die leek met zijn spetterende campagne het gezicht te worden van een modern islamisme dat mogelijk Turkije tot voorbeeld neemt. Maar de steenrijke en goed georganiseerde Moslim Broederschap, die al bijna de helft van de zetels in het parlement heeft, bleek zelfs met Mursi op de posters moeilijk te passeren.

Angstige redevoeringen

De 60-jarige Mursi heeft voor hervormers, christenen, seculieren en ex-gedienden van Mubarak angstige redevoeringen gehouden. Die werden onderbroken voor korancitaten en gebeden, waarin hij onder meer islamitische wetgeving als onderdeel van de 'renaissance' aanbeveelt. Shafiq zal graag aan die redevoeringen herinneren in de komende campagne.

Veel Egyptenaren kampen sinds de revolutie vooral met de dramatische economische neergang en met toenemende onveiligheid. Gesteund door zijn collega-militairen zou Shafiq zich als het enige alternatief voor ''de chaotische islamisten'' presenteren, net als Mubarak zo graag deed.

Alles over de verkiezingen in Egypte

Alles over de Arabische Lente

Verkiezingen Egypte