NEW YORK - Syrië kan zijn contributie aan de Verenigde Naties niet betalen, omdat het geen Amerikaanse bankrekening kan openen om het geld over te maken.

Dat heeft de Syrische VN-ambassadeur Bashar Ja'afari donderdag tegen de begrotingscommissie van de Algemene Vergadering van de VN gezegd.

Ja'afari wees er op dat zijn land van begin af aan lid is van de VN en sinds 1945 zijn bijdrage altijd volledig en op tijd heeft betaald. Maar begin 2011 werden de rekeningen van Syrië en een aantal andere landen bij een Amerikaanse bank opgeheven, waarna Syrië bij geen enkele andere bank in het gastland een nieuwe rekening kon open.

'Dit is een volstrekt absurde situatie', die voortkomt uit 'onrechtvaardige en eenzijdige sancties' door de Verenigde Staten en enkele andere landen, zei Ja'afari.

Stemrecht

Als Syrië zijn contributie niet betaalt, kan het zijn stemrecht in de Algemene Vergadering verliezen. Ja'afari wees er op dat het gastland verplicht is ervoor te zorgen dat lidstaten hun met de VN verband houdende activiteiten kunnen uitvoeren.

Een Amerikaanse woordvoerder liet weten dat de Amerikaanse regering in samenspraak met de betreffende diplomatieke vertegenwoordigingen en particuliere banken naar een oplossing zoekt.

Alles over Syrië