EDINBURGH - De Schotse premier Alex Salmond heeft vrijdag een grote campagne gelanceerd voor een onafhankelijk Schotland.

Actievoerders gaan van deur tot deur om Schotten over te halen 'yes' te stemmen in het referendum in 2014 over afscheiding van Groot-Brittannië. Het referendum vindt waarschijnlijk plaats in oktober 2014.

''De inwoners van Schotland zijn het beste in staat om te beslissen over Schotland'', zei Salmond in Edinburgh bij de start van de Yes Scotland-campagne. Salmond leidt de Scottish National Party (SNP), die een minderheidsregering vormt in het gebied.

De aanhangers willen dat 1 miljoen Schotten een verklaring over onafhankelijkheid ondertekenen. ''Onze tegenstanders zijn rijk en machtig. Om van hen te winnen, moeten we de hele gemeenschap overtuigen'', zei Salmond. Onder anderen de acteur Sean Connery (James Bond) is voor een onafhankelijk Schotland.

Groot-Brittannië is tegen de onafhankelijkheid. De Britse oud-minister Alistair Darling, zelf een Schot, zal de campagne leiden van tegenstanders.

Opiniepeilingen tonen dat circa 40 procent van de Schotten voor onafhankelijkheid is,10 procent het nog niet weet en 50 procent tegen is. Schotland heeft circa 5 miljoen inwoners en was tot 1707 een onafhankelijk land.