WASHINGTON - De Verenigde Staten werken aan een plan om hun goedkeuring te verlenen aan wapenleveranties aan de Syrische oppositie uit Arabische landen.

Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering donderdag gezegd. De bronnen benadrukten dat Washington niet zelf van plan is de strijders van de oppositie van wapens te voorzien.

Het plan van de VS, dat nog moet worden uitgewerkt, is om de gangen van leden van het Vrije Syrische Leger en andere oppositiegroepen na te gaan om ervoor te zorgen dat wapens niet uiteindelijk in handen van aan Al-Qaeda gelieerde terroristen of andere extremistische groepen zoals Hezbollah belanden, aldus de bronnen.

De VS leveren al wel communicatieapparatuur en medische hulpgoederen aan de Syrische oppositie.

Verergeren

Volgens de bronnen blijft de Amerikaanse regering bij haar oorspronkelijke standpunt, dat meer wapens in Syrië het conflict alleen maar verergeren. Een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken zei echter wel dat Washington met andere landen praat over de situatie in Syrië en over wat voor stappen deze landen willen nemen.

De bronnen zeiden dat aangezien de VS al andere hulpmiddelen Syrië binnensmokkelen het niet al te veel problemen zou opleveren om wapens aan deze leveringen toe te voegen. "Smokkelroutes zijn smokkelroutes", aldus een van de bronnen. Hij zei dat de routes voor verband feitelijk hetzelfde zijn als die voor kogels.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier