AMSTERDAM /WARSCHAU - Polen maakt zich op voor het EK voetbal. De verloven van honderden rechters zijn ingetrokken en zeshonderd gedetineerden worden overgeplaatst om cellen vrij te maken voor voetbalfans die zich misdragen.

Het Poolse ministerie van justitie verwacht geen grote problemen, maar wil op alles voorbereid zijn.

In de vier speelsteden Warschau, Wroclaw, Gdansk en Poznan worden honderden cellen vrijgemaakt en zijn op speeldagen 350 rechters beschikbaar om mensen die zich misdragen meteen te straffen.

Bij de stadions worden tijdelijke rechtszalen ingericht en zo nodig worden uit andere steden meer rechters aangevoerd. Ook advocaten en tolken zullen stand-by zijn.

Vakbonden

Vakbondsprotesten kunnen tijdens het toernooi ook voor enige onrust zorgen. Het vakverbond Solidariteit wil graag de aandacht vestigen op protesten tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar.

Een ander probleem kan zich voordoen op 10 juni, wanneer de nationalistische oppositieleider Jaroslaw Kaczynski een kranslegging wil leiden ter nagedachtenis aan zijn tweelingbroer, president Lech Kaczysnki, die in 2010 samen met tientallen andere vooraanstaande Polen omkwam bij een vliegtuigongeluk in Rusland.

De maandelijkse ceremonie vindt plaats nabij het Bristol-hotel, waar tijdens het EK de ploeg van Rusland logeert. Aanhangers van Kaczynski denken dat Rusland de hand in het vliegtuigongeluk heeft gehad en verwerpen rapporten die de crash wijten aan fouten van de piloot en dichte mist.