AMSTERDAM - Zo'n zevenhonderd mensen zijn woensdagavond gearresteerd tijdens een protest van studenten in de Canadese provincie Quebec.

De studenten betogen al maanden tegen een verhoging van het collegegeld in Quebec.

De betogingen, die al meer dan honderd dagen aanhouden, lopen de laatste tijd steeds vaker uit op geweld. Een protest in Montreal begon woensdag vreedzaam, maar later op de avond begonnen betogers de aanwezige politie met allerlei voorwerpen te bekogelen.

Hierop omsingelden de agenten de duizenden demonstranten en begonnen ze mensen te arresteren. Ook in de steden Quebec en Sherbrooke werden arrestaties verricht.

Noodwet

Het provinciebestuur van Quebec nam zaterdag een noodwet aan in een poging een einde te maken aan de studentenprotesten. De noodwet legt het recht om te demonstreren aan banden.

Zo moet de politie minimaal acht uur van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een protest waar meer dan vijftig mensen bij betrokken zijn. Ook moet de route van eventuele protestmarsen worden doorgegeven aan de autoriteiten. Critici vinden dat de noodwet inbreuk maakt op burgerrechten.

Laagst

Quebec heeft het laagste collegegeld van Canada. Het provinciebestuur wil het collegegeld de komende zeven jaar jaarlijks met omgerekend tweehonderd euro verhogen. Dat komt na zeven jaar neer op een verhoging van 75 procent.

Ook dan zal Quebec nog steeds een van de laagste collegegelden in Canada hebben. De premier van Quebec, Jean Charest, heeft al aangegeven de voorgenomen verhoging door te zullen zetten.

Arrestaties Quebec