AMSTERDAM - De Noor Anders Behring Breivik zal niet in beroep gaan tegen zijn vonnis als hij toerekeningsvatbaar wordt verklaard.

Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van Breivik, die verantwoordelijk is voor een bloedige aanslag en een moordpartij onder jongeren.

Er zijn twee psychiatrische onderzoeken verricht naar het geestelijk welzijn van de verdachte. Eén stelt dat hij ontoerekeningsvatbaar is, terwijl de andere het tegendeel verklaart. Breivik wil graag geestelijk gezond bevonden worden.

Psychiatrische instelling

Breivik heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de moordpartij. Als hij schuldig en toerekeningsvatbaar wordt bevonden, kan hij 21 jaar cel verwachten. Staat in zijn vonnis dat hij ontoerekeningsvatbaar is, dan moet hij naar een psychiatrische instelling.

"Als ik toerekeningsvatbaar word verklaard, heb ik geen reden om beroep aan te tekenen", aldus Breivik na afloop van een hoorzitting donderdag.

Breivik zei eerder in een brief dat hij absoluut geen psychiatrische behandeling wil. Volgens hem was de slachting die hij aanrichtte, een ''preventieve aanval tegen verraders van de staat'' die massa-immigratie toestaan.

Alles over de aanslagen in Noorwegen