GENEVE - Het leger en de veiligheidstroepen in Syrië zijn in elk geval sinds maart verantwoordelijk geweest voor de meerderheid van de schendingen van mensenrechten.

Dat zeggen onderzoekers van de Verenigde Naties.

De onderzoekers documenteren sinds maart de schendingen en wie ze pleegt. Donderdag gaven ze hierover een update. Het leger zou zich schuldig maken aan hevige beschietingen en executies. Volgens de onderzoekers is er een duidelijk patroon te zien. Het leger sluit steeds dorpen en buurten af om zo overlopers en tegenstanders van het regime en hun familie in handen te krijgen.

De rebellen gaan niet vrijuit. Volgens de onderzoekers hebben ze soldaten en voorstanders van het regime gemarteld en gedood. Ook zijn ze verantwoordelijk voor ontvoeringen van burgers om vrijlating van medestanders af te dwingen, aldus het rapport.

En de misdaden blijven doorgaan, concluderen de onderzoekers uit de ruim 200 interviews die ze sinds maart hielden. De onderzoekers krijgen echter geen toegang tot Syrië.

Syrië sprak weken geleden een staakt-het-vuren af met VN-gezant Kofi Annan, maar dat wordt op grote schaal geschonden. In Syrië is een golf van geweld gaande sinds de opstand tegen het regime vorig jaar.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier