CAIRO - Egyptenaren kunnen donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag naar de stembus om een president te kiezen. Voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zijn 2 dagen uitgetrokken.

Wanneer geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen behaalt, volgt een tweede ronde op 16 en 17 juni. De uitslag van de eerste ronde wordt zaterdag verwacht.

Het zijn de eerste vrije verkiezingen sinds militairen de macht grepen in 1952. De huidige militaire machthebber, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, heeft na de val van het regime van ex-luchtmachtgeneraal Hosni Mubarak in februari 2011, vrije verkiezingen beloofd.

Waarnemers schatten dat woensdag zeker een kwart van de kiezers zijn stem heeft uitgebracht. Betrouwbare opiniepeilingen zijn er niet, maar aangenomen wordt dat vijf kandidaten een reële kans maken.

Onregelmatigheden

De eerste dag verliep relatief kalm. Wel vielen er in totaal bijna 30 gewonden bij vechtpartijen in of rond stembureaus.

Er waren woensdag minder klachten over onregelmatigheden dan bij het begin van de parlementsverkiezingen, die begin dit jaar overweldigend door de gematigde islamisten van de Moslim Broederschap werden gewonnen.

Alle berichten over Egypte in ons nieuwsdossier

Alles over de Arabische Lente

Tweede dag naar de stembus in Egypte