BAGHDAD - De gesprekken over het nucleaire programma van Iran zijn donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad voortgezet. Ze verlopen erg moeizaam, aldus bronnen rond de Iraanse delegatie.

Iran wil dat de sancties tegen het land van tafel gaan, maar dat zit er kennelijk niet in. Daarmee lijkt overeenstemming op de deze woensdag begonnen gespreksronde moeilijk haalbaar.

China, Duitsland, de Europese Unie, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS hebben de dialoog met Iran hervat teneinde het land te dwingen zijn nucleaire programma te beperken.

Iran doet nucleair onderzoek en wil onder meer kernenergie opwekken om de krimpende olievoorrraad te sparen of te exporteren. Westerse mogendheden, aangevoerd door de VS, beschuldigen Iran er al jaren van op kernwapens uit te zijn.

Strijdig

Iran heeft dat altijd tegengesproken. President Ahmadinejad heeft woensdag beklemtoond dat kernwapens strijdig zijn met de islam. Aan het hoofd van het puriteinse sjiitische Iran staat een geestelijk leider, de ayatollah Khameni, die het bezit van een atoombom ''een zonde'' noemde.

Iraanse media vrezen dat de gesprekken op niets uitlopen.