TUNIS - Een militaire aanklager in Tunesië heeft woensdag de doodstraf geëist tegen ex-president Zine al-Abidine Ben Ali wegens het doden van betogers tijdens de Arabische Lente vorig jaar.

Ben Ali, die naar Saudi-Arabië is gevlucht, werd eerder al bij verstek tot decennia celstraf veroordeeld wegens onder meer marteling en corruptie.

Tunesië heeft tevergeefs bij Saudi-Arabië aangedrongen op de uitlevering van Ben Ali. Die regeerde het Arabische land 23 jaar met harde hand. Volgens de nieuwe regering in Tunis heeft hij ook veel gestolen overheidsgeld meegenomen bij zijn vlucht in januari 2011.

Eind 2010 braken protesten uit nadat een Tunesische marktkoopman zichzelf in brand had gestoken. Het bleek het begin van de Arabische Lente.

Het bewind van Ben Ali viel in januari vorig jaar. Dat inspireerde succesvolle opstanden in Egypte, Libië en Jemen. In landen als Marokko en Jordanië hebben de leiders hervormingen beloofd om herhaling te voorkomen, het regime van Syrië probeert protesten met harde hard te onderdrukken.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier