AMSTERDAM - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) kampt met een gebrek aan leiderschap en faalt in zijn rol van "bewaker van de mondiale vrede".

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag bij de publicatie van diens Jaarboek 2012.

Om deze kritiek te onderbouwen wijst Amnesty onder meer op het feit dat de Veiligheidsraad er niet in is geslaagd om een overeenstemming te bereiken over een eventueel ingrijpen in de burgeroorlog in Syrië. China en Rusland hebben een interventie steeds geblokkeerd.

De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat het regime van de omstreden Syrische president Bashar al-Assad een van de grootste wapenafnemers is van Rusland. In totaal zijn de vijf permanente leden (naast Rusland zijn dat China, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) volgens Amnesty verantwoordelijk voor 75 procent van de wereldwijde wapenhandel.

In de jaarlijkse rapportage van de wereldwijde handhaving van mensenrechten noemt Amnesty het invoeren van een wapenverdrag de manier om tegenwicht te bieden aan "het gebrek aan daadkracht van de Veiligheidsraad".

Secretaris-generaal van Amnesty International Salil Shetty: "De taal van mensenrechten wordt enkel gebruikt als dit de agenda’s van politiek of bedrijfsleven dient, en opzij geschoven als het niet uitkomt of financieel gewin in de weg staat."