AMSTERDAM - Een ampul dat bloed zou kunnen bevatten van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan doet veel stof opwaaien.

Het Britse veilinghuis dat het flaconnetje veilt heeft zich de woede van Reagans familie en andere betrokkenen op de hals gehaald.

"Wat er ook in de ampul zit - het zou net zo goed muizenbloed kunnen zijn - het is zeker niet Reagons bloed", zei Michael, de zoon van de in 2004 overleden president. "En wat een schandalig iets om (Reagans weduwe, red.) Nancy en de familie aan te doen. Ik hoop dat de organisatie wordt opgeroepen hiermee op te houden."

De familie krijgt bijval van de Ronald Reagan Presidential Foundation in Californië. De stichting heeft opgeroepen de veiling af te blazen.

Aanslag

De ampul komt volgens veilinghuis PFC Auctions uit het laboratorium dat Reagans bloed heeft onderzocht na een aanslag op zijn leven in 1981. "Als dat verhaal inderdaad waar is, is het alsnog een laffe daad. We gaan alle juridische mogelijkheden af om de verkoop of aankoop tegen te gaan", aldus de Reagan-stichting.

Het ziekenhuis waar Reagan na de aanslag werd opgenomen onderzoekt hoe het mogelijk is dat een dergelijk voorval kon gebeuren. Het veilinghuis, dat is gevestigd op de Kanaaleilanden tussen Frankrijk en Engeland, zegt dat het bloed niet afkomstig is uit het ziekenhuis, maar uit het laboratorium waar Reagans bloed is onderzocht.

Ondertussen gaat het bieden bij het veilinghuis gewoon door. Het hoogste bod bedraagt nu bijna 9.200 pond, omgerekend 11.400 euro. Bieden kan nog tot donderdag.