BELGRADO - Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal heeft van de Servische autoriteiten nieuwe informatie gekregen over hoe het mogelijk was dat Radovan Karadzic en Ratko Mladic zo lang uit handen van justitie konden blijven.

Dit zei de Belg tijdens een bezoek aan Belgrado, meldden Servische media woensdag. Het VN-hof in Den Haag klaagde de vroegere Bosnisch-Servische kopstukken in 1995 aan.

Karadzic werd in 2008 in Servië opgepakt, Mladic pas in 2011. Brammertz eist sindsdien een onderzoek naar de netwerken van helpers die de twee genocideverdachten zo lang uit handen van de internationale justitie hebben gehouden.

Dat is het enige punt waarover hij in juni negatief zal rapporteren aan de VN-Veiligheidsraad over de coöperatie met Servië, aldus persbureau Beta. Servië pakte vorig jaar de laatste voortvluchtige verdachte van oorlogsmisdaden op. De EU heeft, mede op aandringen van Nederland, van volledige samenwerking met het tribunaal een voorwaarde gemaakt voor verdere toenadering van Servië tot de unie.