BRUSSEL - Slechts een op de zes Europese Roma leert na het verlaten van de basisschool verder.

Dat blijkt uit een studie van het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA), de Verenigde Naties en de Wereldbank, die woensdag verscheen.

Slechts 15 procent van de Roma, die in dagelijks taalgebruik ook wel zigeuners worden genoemd, begint aan een vervolgopleiding, tegenover 70 procent van de niet-Roma die onder vergelijkbare omstandigheden opgroeien.

Daarnaast wijst het onderzoek uit dat 45 procent van de in kaart gebrachte Roma leeft in een woning zonder sanitaire voorzieningen.

80 procent van de ondervraagden leeft op de grens van armoede. Morten Kjaerum, FRA-directeur, stelt dat de resultaten ''een somber beeld van de huidige situatie van Europese Roma schetsen''.

Vicieuze cirkel

Het onderzoek is gebaseerd op interviews met meer dan 22.200 Roma en niet-Roma in Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland, Spanje, Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. In deze landen wonen veel van de ongeveer 10 tot 12 miljoen Europese Roma.

De resultaten zijn woensdag aan de Europese Commissie gepresenteerd. EU-commissaris van Sociale Zaken László Andor benadrukte dat de EU de lidstaten in 2011 heeft gevraagd om maatregelen om de situatie van de Roma te verbeteren.

Hij noemde de integratie van de Roma een ''economische, sociale en morele plicht voor ons allemaal''. EU-commissaris van Justitie Viviane Reding drong er bij de lidstaten op aan deze maatregelen nu in de praktijk te gaan brengen. ''Strategieën op papier zijn niet genoeg'', stelde ze.