JERUZALEM - Israël hecht weinig waarde aan de uitlatingen van de topman van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) over een mogelijk akkoord met Iran over het omstreden nucleaire programma van dat land.

''Wij zijn zeer sceptisch over deze kennelijke overeenkomst tussen het IAEA en Iran'', zei een Israëlische overheidsfunctionaris dinsdag.

Volgens hem heeft het eventuele akkoord betrekking op inspecties van de IAEA en doet het niets voor waar het feitelijk om zou moeten gaan: Iran ervan weerhouden een atoombom te ontwikkelen.

Akkoord

IAEA-topman Yukiya Amano verwacht ''heel spoedig'' een akkoord met Iran te sluiten. Hij zei dat dinsdag in Wenen. Amano voerde maandag in de Iraanse hoofdstad Teheran besprekingen over het nucleair programma van Iran.

Het gesprek tussen Amano en de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili was verkennend van aard en diende als voorbereiding op een grotere bijeenkomst van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland, woensdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar zullen de nucleaire plannen van het streng-islamitische Iran besproken worden.