SYDNEY - Ongeveer de helft van de Australiërs vindt dat hun land geen immigranten meer moet toelaten.

Zij vinden het land, dat 240 keer groter is dan Nederland en ongeveer 23 miljoen inwoners heeft, te vol. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2000 Australiërs in opdracht van de conservatieve tabloid Sydney Daily Telegraph.

Volgens het immigratieprogramma van de sociaaldemocratische Labor-regering in Canberra worden dit jaar tot juni 185.000 immigranten toegelaten. Daar komen nog 13.750 mensen bij die op humanitaire gronden in het zesde land ter wereld worden opgenomen. Deze aantallen zijn vergelijkbaar met de grote immigratiestroom van de jaren '60.

Uit de peiling blijkt dat slechts 32 procent van de ondervraagden meer immigranten wil toelaten. Bijna twee derde vindt dat ''immigranten de Australische manier van leven moeten overnemen''.

Voordelen

Een woordvoerder van de minister van Immigratie Chris Bowen zei dat de immigratie het land grote economische en culturele voordelen heeft gebracht, maar de grote toename zou het gevolg zijn van het beleid van de vorige, conservatieve regering.

De oppositie beschuldigt Labor ervan verantwoordelijk te zijn voor de afkeer van immigratie in de publieke opinie door na te laten de grenzen te beschermen.

Bootvluchtelingen

Een eiland lijkt relatief eenvoudig af te schermen van immigranten, maar Australië heeft te maken met bootvluchtelingen en een kustlijn van meer dan 25.000 kilometer (Nederland 450 kilometer).

Het aantal asielzoekers dat aan land komt, is klein, maar politiek staan de bootvluchtelingen hoog op de agenda. Ze domineerden de verkiezingen van 2010, toen 6555 bootvluchtelingen arriveerden.

Begin deze week nog zijn twee boten met in totaal ruim 80 asielzoekers onderschept voor de noordkust. Dit jaar zijn al meer dan 40 boten met ruim 3200 vluchtelingen tegengehouden. De opvarenden worden geïnterneerd, wat het land steeds meer geld kost, dit jaar ruim 750 miljoen euro.