LONDEN - In het materieel van de Amerikaanse strijdkrachten zitten veel Chinese namaakproducten.

Dat heeft een commissie voor de strijdkrachten van de Amerikaanse Senaat vastgesteld in een onderzoek (pdf), dat een jaar in beslag heeft genomen. Dat meldt de BBC dinsdag.

De commissie onderzocht 1800 gevallen van namaakproducten in het materieel van de luchtmacht. Meer dan 70 procent van alle verdachte onderdelen konden tot China worden herleid.

De commissie wijt dat aan een gebrekkige controle op de leveranties en aan het onvermogen van China om de namaakindustrie aan banden te leggen.

Zij waarschuwt voor het gevaar dat een zeer belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld een gevechtsvliegtuig uitvalt, omdat het ondeugdelijk is

. Amerikaans defensiepersoneel moet vertrouwen op vele ''kleine, ongelooflijk ingewikkelde elektronische componenten'', die te vinden zijn in nachtzichtsystemen, radio's en GPS-systemen. Als een daarvan uitvalt, kan het leven van een militair in gevaar komen, waarschuwt de Senaatscommissie.

Zij ontdekte onder meer namaakproducten in SH-60B helikopters, in C-130J en C-27J vrachtvliegtuigen en in het Poseidonvliegtuig.