KABUL - Het leger van Afghanistan wordt halverwege volgend jaar hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid in het land. Zo krijgen de Afghanen anderhalf jaar de tijd om zich voor te bereiden op de terugtrekking van de buitenlandse militairen. 

Eind 2014 moet de militaire missie in Afghanistan officieel worden beëindigd. NAVO-militairen kunnen ook daarna blijven, maar volgens het bondgenootschap ''zal dat geen gevechtsmissie zijn''. In plaats van te strijden tegen extremisten zullen de buitenlandse militairen hun Afghaanse collega's trainen.

Na de overgang zal Afghanistan niet alleen staan, bezwoer de Amerikaanse president Barack Obama. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei dat de landen ''toegewijd blijven aan ons doel, een veilig en democratisch Afghanistan in een stabiele regio''.

De NAVO is hard op zoek naar fondsen om het gevecht van de Afghaanse politie en het leger tegen de Taliban mee te financieren. De Verenigde Staten weigeren dit helemaal zelf op zich te nemen en zoeken een miljard euro van internationale partners.

Van Frankrijk willen de VS 200 miljoen per jaar, mogelijk in ruil voor de vervroegde terugtrekking van Franse troepen.