KUALA LUMPUR - De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim wordt aangeklaagd voor zijn rol in de gewelddadige protesten tegen de regering vorige maand. Dat liet de politie maandag weten.

De 64-jarige Anwar werd begin dit jaar vrijgesproken van sodomie ('onnatuurlijk' seksueel gedrag). Hij zou een relatie hebben gehad met een mannelijke assistent. Homoseksualiteit is verboden in het overwegend islamitische Maleisië.

Zelf benadrukte Anwar toen het slachtoffer te zijn van een politieke samenzwering. De aanklacht kwam vlak nadat hij de verkiezingen van 2008 had gewonnen. Later dit jaar zijn er nieuwe verkiezingen.

Anwar was van 1993 tot 1998 vicepremier van Maleisië. Hij werd daarna veroordeeld tot 9 jaar cel vanwege homoseksualiteit na een ruzie met de premier. In 2004 kwam hij op vrije voeten, nadat het hooggerechtshof had geoordeeld dat de aanklacht ongegrond was.

Enkele jaren later volgde een nieuw proces tegen Anwar vanwege homoseksualiteit. Ondanks de vrijspraak eerder dit jaar, ging justitie in hoger beroep.