CHICAGO - Bij betogingen rond de NAVO-top in de Amerikaanse stad Chicago zijn zeker 45 mensen opgepakt.

Dat heeft de politie van de stad zondagavond (lokale tijd) gemeld. Advocaten van de betogers houden het op 60 arrestaties. Bovendien zijn volgens de advocaten bij schermutselingen met de oproerpolitie 12 personen gewond geraakt.

Duizenden mensen grepen de NAVO-top aan om te betogen tegen oorlog. De meesten van hen gingen na een oproep van de politie weer weg, maar een honderdtal weigerde dat.

Daarop greep de politie in. Volgens een demonstrant gebeurde dat met buitenproportioneel geweld. ''Het enige wat we doen is protesteren en de politie valt ons gewoon aan."

Professioneel

De autoriteiten vinden dat er voldoende waarschuwingen zijn gegeven en noemen het politieoptreden professioneel.

Eerder hadden enkele tientallen oud-militairen demonstratief hun medailles op straat gegooid. ''Ik ben er voor te stoppen met de NAVO en te stoppen met het uitmoorden van onschuldige burgers'', zei Vietnam-veteraan Ron McSheffery. Onder de demonstranten was ook de burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson.

De betogers protesteren tegen de oorlog in Afghanistan, klimaatverandering en de teloorgang van vakbondsrechten.

Ontmanteling

Sommige demonstranten roepen op tot de ontmanteling van het bondgenootschap. Toch gaan de grootste zorgen van de meeste deelnemers niet over de gesprekken die op de top plaatsvinden tussen de tientallen leiders van de NAVO-lidstaten.

De leiders van de 28 NAVO-lidstaten zijn zondagmiddag (plaatselijke tijd) in Chicago aan hun 25ste NAVO-top begonnen, samen met de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. Het is de eerste keer dat het overleg plaatsvindt in de thuisstad van de Amerikaanse president Barack Obama, en pas de derde keer in de VS.

Militiar gebied

De NAVO-landen gaan onder meer besluiten om op militair gebied intensiever samen te werken, om op die manier geld te besparen.

Er zijn talrijke initiatieven, van de opleiding van helikopterpiloten tot het beheer van munitie. Nederland wil een leidend land worden bij de aanpak van geïmproviseerde explosieven, zoals bermbommen.

Raketschild

Op de top zal ook het NAVO-raketschild voor Europa tegen aanvallen van bijvoorbeeld Iran operationeel worden verklaard. Voor Moskou is het schild onacceptabel. In Chicago vindt geen hooggeplaatst NAVO-overleg met de Russen plaats, zoals dat op de vorige top in Lissabon nog wel gebeurde.

Maandag, op de laatste dag van de top, vergadert de NAVO met andere landen over de verdere inzet in Afghanistan.

Belangrijk

Mede op aandringen van Nederland gaat de NAVO na haar top in Chicago een belangrijk document openbaar maken. Het papier beschrijft de nieuwe mix van wapens die het bondgenootschap wil gebruiken om vijanden af te schrikken. Het gaat daarbij ook om het afslaan van zogenoemde cyberaanvallen via het internet.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken toonde zich zondag op de NAVO-top bijzonder tevreden over het resultaat. Hij zei vanaf het begin te hebben aangedrongen op meer openbaarheid. Het Nederlands parlement kan zich nu snel over de herziene aanpak buigen.

''We moeten de steun van de bevolking krijgen door zo transparant mogelijk te zijn'', benadrukte de bewindsman.