CHICAGO - Ook al is Frankrijk van plan zijn troepen eind dit jaar terug te trekken uit Afghanistan, de militairen uit de overige NAVO-landen blijven wel.

Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zondag gezegd. De Taliban deden zondag een oproep aan de NAVO om alle militairen per direct terug te trekken uit Afghanistan.

"Er zal geen overhaast vertrek plaatsvinden", aldus de NAVO-chef voorafgaand aan een NAVO-top in Chicago. "Ons doel, onze strategie, ons tijdschema blijven onveranderd."

De publieke opinie in Europa en de Verenigde Staten keert zich steeds nadrukkelijker tegen de oorlog in Afghanistan. Een meerderheid van de Amerikanen is inmiddels van mening dat de strijd niet gewonnen kan worden.

Hollande

De nieuwe Franse president François Hollande kondigde kort na zijn beëdiging aan de Franse troepen eind dit jaar terug te trekken. Dat is twee jaar eerder dan volgens het tijdschema dat de bij de missie betrokken NAVO-landen overeen zijn gekomen.

De NAVO is het eens over een pad richting vrede en stabiliteit voor Afghanistan, voor de periode na 2014, het jaar dat de lidstaten van het bondgenootschap hun troepen uit het land terugtrekken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondag gezegd.

Zorgenkindje

De transitie die in Afghanistan plaatsvindt, zorgt ervoor dat het land niet langer het zorgenkindje van de wereld meer is, zei Obama's Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai.

Obama en Karzai spraken zondag in de wandelgangen van de NAVO-top in Chicago met elkaar over de toekomst van Afghanistan. Karzai bedankte de Amerikaanse bevolking voor de hulp die met haar belastinggeld aan Afghanistan geboden kon worden.