AMSTERDAM - De Libische ex-spion Abdel Basset al-Megrahi, veroordeeld voor de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig bij het Schotse Lockerbie in 1988, is zondag op 60-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft zijn broer Abdul Hakim gemeld, aldus Reuters. Hakim heeft het nieuws aan NBC News bevestigd

Megrahi is volgens zijn broer zondag rond 13.00 uur Nederlandse tijd thuis overleden na een jarenlange strijd tegen kanker. 

De laatste weken was hij veel in het ziekenhuis en onderging in april een bloedtransfusie. Afgelopen nacht was zijn gezondheid snel verslechterd, aldus Abdul Hakim.

Veroordeling

De aanslag op de Amerikaanse Boeing 747 van Pan Am in 1988 kostte 270 mensen het leven. Megrahi werd in 2001 door een gerechtshof in Kamp Zeist veroordeeld.

Megrahi is de enige die voor de aanslag is veroordeeld. Wie zijn handlangers waren is nooit duidelijk geworden. Ook is onopgehelderd wat de rol van de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi bij de aanslag was.

Zelf heeft Megrahi altijd zijn onschuld volgehouden, maar van een succesvol beroep in de rechtszaal is het nooit gekomen.

Gevangenisstraf

Megrahi moest een levenslange celstraf uitzitten, maar werd in 2009 vrijgelaten uit zijn Britse cel omdat hij op sterven zou liggen.

Volgens artsen zou hij wegens vergevorderde prostaatkanker nog maar 3 maanden te leven hebben. De beslissing werd fel bekritiseerd door de Verenigde Staten. Bij zijn aankomst in Libië werd Megrahi als een held onthaald.

Nieuw materiaal

Het Openbaar Ministerie in Schotland vroeg in september vorig jaar nog aan de nieuwe machthebbers in het Noord-Afrikaanse land nieuw materiaal te verzamelen over de aanslag op het Amerikaanse toestel.

De aanklagers hoopten op documenten en getuigenverklaringen die leiden naar nieuwe verdachten in de zaak. Libië wilde echter niet meewerken aan nieuw onderzoek. ''De zaak-Lockerbie is gesloten'', zei interim-minister van Justitie Mohammed al-Alagi.

Maar een regeringswoordvoerder zei zondag juist het tegenovergestelde. ''De dood van Megrahi zal het Lockerbie-dossier niet afsluiten. De Libische regering blijft de misdaden van het Kaddafi-regime onderzoeken'', aldus de zegsman.

Cameron

Volgens de Britse premier David Cameron had Megrahi nooit vrijgelaten moeten worden. ''Vandaag is een dag om de 270 slachtoffers van een gruwelijke terreurdaad te herdenken", stelt Cameron zondag.

"Onze gedachten horen uit te gaan naar hen en hun families voor het leed dat ze hebben doorgemaakt''.

Nabestaanden van de slachtoffers van de Lockerbie-aanslag in 1988 zeggen opgelucht te zijn dat de Libiër Abdel Baset al-Megrahi is overleden. Toch lieten sommigen weten nog altijd te twijfelen aan de schuld van de man die als enige is veroordeeld voor de aanslag die aan 270 mensen het leven kostte.

Veroordeelde aanslag Lockerbie overleden