KABUL - Overstromingen hebben zaterdag grote delen van de Noord-Afghaanse stad Sar-e-Pul verwoest. Zeker negentien mensen werden door het wassende water gegrepen en honderden huizen zijn verwoest.

Dat heeft de directeur van de nooddiensten in de provincie Sar-e-Pul zondag gezegd.

Volgens Sayed Faizullah Sadat worden zestig mensen vermist. Reddingswerkers hebben een zoekactie op touw gezet.

Zeker duizend huizen zijn verwoest en rond de tienduizend mensen hebben hun heil gezocht in moskeeën, scholen en een opleidingscentrum, aldus Sadat. Enkele honderden mensen werden van daken gered.

Hulpverleners

Het Kantoor van de Verenigde Naties voor de Coördinatie voor Humanitaire Hulp verklaarde dat het water zo'n anderhalve meter was gestegen. Vier teams met hulpverleners probeerden zaterdag de stad te bereiken, maar slaagden daar niet in.

"De meeste wegen zijn door de overstromingen geblokkeerd", aldus Sayed Jahangir, plaatsvervangend politiechef. "Honderden huizen zijn verwoest. We waren in staat om mensen naar verschillende plekken te brengen waarvan we denken dat ze veilig zijn."

Verdronken

Niet alleen in de provincie Sar-e-Pul was sprake van overstromingen, ook in de provincie Takhar steeg het water. Volgens een woordvoerder van de provincie kwamen twee mensen om het leven. Zo'n drieduizend dieren verdronken en ruim duizend hectare landbouwgrond werd verwoest. Rond de tweeduizend huizen liepen zware schade op.

Noord-Afghanistan wordt in de lente geregeld getroffen door overstromingen. Die zijn vaak het gevolg van zware regenval en smeltwater dat vanuit de bergen een weg naar beneden zoekt.