ROME - De bomaanslag zaterdag op een school in Brindisi is waarschijnlijk het werk van één dader, die geen banden heeft met de maffia. Dat heeft de aanklager die belast is met het onderzoek zondag gezegd.

Volgens Marco Dinapoli is uit videobeelden op te maken is dat één man de bom liet afgaan. Volgens hem gaat het mogelijk om een ''geïsoleerd incident".

Hij liet ook weten dat het motief voor de aanslag nog onduidelijk is. Een link met de maffia noemde hij ''onwaarschijnlijk".

Ook zei Dinapoli dat niet duidelijk is of de aanslag een terroristische daad is. Hij sluit niet uit dat de dader iemand is met psychologische problemen ''of iemand die in oorlog is met de rest van de wereld". Op basis van de videobeelden is een signalement van de verdachte opgesteld.

Verdachten gehoord

Een 16-jarig meisje kwam door de explosie om het leven. Tien andere tieners raakten gewond, van wie enkelen ernstig.

De krant Corriere della Sera meldde eerder dat ''het spoor dat de politie volgt, op een terroristische daad wijst''. Volgens de krant, die zich op een lokale nieuwssite baseert, zijn twee verdachten gehoord en zijn ze ''geïdentificeerd dankzij opnamen van beveiligingscamera's'' in de buurt van de school waar de ontploffing plaatsvond.

Een van de verdachten zou een ex-soldaat zijn met kennis van elektronica en contacten onderhouden met mensen die gasflessen voor thuisgebruik verkochten.

Geschokt

Italië reageerde geschokt toen het krachtige explosief met drie gasflessen en een tijdklok af ging op het moment dat de leerlingen bij hun school aankwamen voor de zaterdaglessen.

Duizenden jongeren gingen in diverse Italiaanse steden spontaan de straat op om te demonstreren tegen de gewelddadige aanslag. De paus noemde de aanslag ''verachtelijk".

Explosie bij school Italië