PERTH - In Australië is commotie ontstaan over een Indonesische tiener die jarenlang achter de tralies verdween door een fout van de politie.  

De autoriteiten zagen de destijds 13-jarige Ali ten onrechte aan voor een volwassene, meldde The Sydney Morning Herald zondag.

De inmiddels 16-jarige tiener werkte op het moment van zijn arrestatie op een vissersboot die werd gebruikt voor mensensmokkel.

Röntgentechniek

Hoewel de Australische immigratiedienst vaststelde dat de jongen ongeveer 14 jaar oud was, concludeerde de politie aan de hand van een omstreden röntgentechniek dat Ali minstens 19 moest zijn.

Een rechter veroordeelde de jongen daarop tot vijf jaar cel: de minimumstraf voor mensensmokkel. Het door Indonesië naar de politie opgestuurde geboortecertificaat bereikte de rechter niet en Ali zat tot zijn 16e vast tussen zware criminelen. 

Vergelijkbare zaken

Het incident lijkt niet op zichzelf te staan. Het Australische parlement onderzoekt 24 vergelijkbare zaken, waarin Indonesische kinderen tussen volwassenen werden opgesloten.