MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag een fabrieksarbeider die hem vorig jaar had aangeboden met zijn maten demonstranten in Moskou aan te pakken, benoemd tot zijn speciale gezant voor de Oeral.

Igor Cholmanskich, voorman in een fabriek van legertanks, bood zijn diensten in december aan tijdens een televisie-uitzending. Als de politie de demonstranten niet aankon, dan was hij met zijn maten bereid naar Moskou te komen om een handje te helpen.

''Uiteraard binnen de grenzen van de wet'', zei hij destijds via een lijnverbinding met de fabriek in de Oeral tegen Poetin in de studio in Moskou.

De uitzending had plaats enkele dagen nadat duizenden mensen in Moskou hadden gedemonstreerd tegen fraude bij de parlementsverkiezingen. Het was het eerste massaprotest in de 12 jaar dat Poetin in Rusland aan de macht was.

Welkom

Hij was welkom. ''Maar niet nu - en niet om deze reden'', antwoordde Poetin destijds. Cholmanskich werd vrijdag alsnog door Poetin in Moskou ontboden. Voor de draaiende camera's bood hij de fabrieksvoorman de functie van gezant voor de Oeral aan.

''Ik hoop dat ik niemand teleurstel'', zei de kersverse overheidsfunctionaris hevig slikkend.

De in totaal zeven gezanten hebben geen formele macht, maar rapporteren rechtstreeks over hun regio aan Poetin. Die kan op die manier invloed uitoefenen op regionale zaken.