AMSTERDAM - Nieuw politieonderzoek zet de in Amerika geruchtmakende ‘Trayvon Martin-zaak’ op zijn kop.

Buurtwacht George Zimmerman schoot op 26 februari van dit jaar de 17-jarige zwarte, ongewapende Trayvon Martin dood en beriep zich vervolgens op de omstreden ‘stand your ground-wet’ in de staat Florida. Die wet staat dodelijk geweld uit zelfverdediging toe.

Zimmerman ging wekenlang vrijuit en de zaak leidde tot nationaal protest in Amerika. Volgens de betogers was Martin een onschuldige tiener die door Zimmerman werd vermoord om zijn huidskleur.

Uit politieonderzoek dat donderdag door de verdediging van Zimmerman werd aangedragen, blijkt nu dat er wel degelijk een gevecht heeft plaatsgevonden tussen de 28-jarige buurtwacht en de zwarte tiener. Zimmerman werd door politieagenten aangetroffen met een bloedneus en een snee op zijn hoofd.

Getuigenverklaringen

''Ik kon zien dat de rug van meneer Zimmerman nat was en dat hij gras op zijn kleren had, alsof hij op zijn rug op de grond had gelegen. Zijn neus en hoofd bloedden’', verklaart één van de agenten in het vrijgegeven politierapport. Een andere agent stelt dat de neus van Zimmerman gebroken leek en zijn gezicht opgezwollen oogde.

In het politierapport zijn getuigenverklaringen opgenomen, waaronder die van een buurtbewoner. Die stelt dat ze twee mannen heeft gezien die achter elkaar aan renden om daarna met elkaar op de vuist te gaan. Vervolgens hoorde de getuige een pistoolschot.

Een andere buurtbewoner zag ''een zwarte man bovenop een blanke of Mexicaanse man liggen'' en klappen uitdelen. Weer iemand anders bevestigt dit beeld en verklaart bovendien dat een man in het rood, vermoedelijk Zimmerman, om hulp riep.

Zimmerman belde volgens het rapport herhaaldelijk met de politie en verklaarde ‘verdachte personen’ te zien, ''allemaal jonge, zwarte mannen''. Een bekende van Zimmerman, die door de politie werd verhoord, stelt dat de buurtwacht ''niet houdt van zwarten''. ''Hij is uit op confrontaties, dat zit in zijn bloed'', aldus de anonieme bron.

Aanklagers zeggen dat Zimmerman in zijn auto had moeten blijven en op de politie had moeten wachten. Het gevecht had voorkomen kunnen worden, stellen zij.