NEW YORK - De Verenigde Naties onderzoeken of Noord-Korea zich schuldig maakt aan het ontduiken van sancties. Experts van de VN zoeken onder meer uit of het land heimelijk wapens verkoopt aan dictatoriale staten als Syrië en Myanmar.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk conceptrapport.

De VN legde het geïsoleerde land diverse strafmaatregelen op na een serie nucleaire tests in 2006 en 2009. Zo mogen de Koreanen geen luxegoederen, wapens of rakettechnologie invoeren.

Het stalinistische land zou zich weinig aan de sancties gelegen laten liggen. Vooral luxegoederen zoals auto's, computers, drank en cosmetica zouden massaal via China worden ingevoerd. De Chinese douaniers zien het merendeel van deze spullen naar eigen zeggen niet als 'luxegoederen'.

Beschikbaar

Volgens het rapport meldden bezoekers aan de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang dat luxegoederen en -auto's er gewoon beschikbaar zijn . ''Alles wijst erop dat het verbod op luxegoederen het aanbod niet heeft verstoord'', concludeerden de VN-experts.

Het verlanglijstje van het regime zou uiterst divers zijn. Zo onderzoeken de experts vermeende Koreaanse pogingen om Zwitserse horloges en dure Amerikaanse tapdansschoenen op de kop te tikken. Voor het invoeren van de dansschoenen zou overigens op laatste moment een stokje zijn gestoken.