NEW YORK - Syrië heeft bij de Verenigde Naties in New York geklaagd over het feit dat de toeristen het land mijden wegens het voortdurende geweld dat volgens de VN aan zeker 9000 mensen het leven heeft gekost.

In een brief aan de Algemene Vergadering schreef de Syrische VN-ambassadeur dat de bezetting van hotels is gezakt van 90 procent naar 15 procent.

In de conflictgebieden is de toeristenindustrie zwaar getroffen en moesten de restaurants en hotels hun deuren sluiten.

Schuld

Rond de 40 procent van de mensen die een baan hadden in de toeristensector zit inmiddels zonder werk, aldus de ambassadeur.

Hij legde de schuld hiervoor bij reisorganisaties die toeristen adviseren weg te blijven en bij vliegtuigmaatschappijen die hun vluchten op Syrië hebben gestaakt. Ook legde hij de schuld bij ''bepaalde gewapende terroristische groeperingen''.

Medio april is een staakt-het-vuren ingegaan, maar de gevechten gaan onverminderd door. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn sindsdien zeker 800 mensen omgekomen. De VN heeft besloten een team van 300 ongewapende waarnemers te sturen die moeten toezien op naleving van dit akkoord. Ruim 250 waarnemers zijn inmiddels gearriveerd.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier