WASHINGTON - Een Amerikaanse militair die sneuvelde tijdens de Vietnamoorlog heeft daar 42 jaar later alsnog de hoogste militaire onderscheiding voor gekregen.

Dat meldde de Britse omroep BBC woensdag.

De destijds 22-jarige Leslie Sabo raakte zwaargewond tijdens een hinderlaag in Cambodja, maar wist voordat hij stierf de levens van enkele medesoldaten te redden.

Sabo gebruikte tijdens de gevechten in Cambodja zijn eigen lichaam om een gewonde medesoldaat te beschermen tegen een granaatontploffing. Hoewel hij door de explosie ernstig gewond raakte, bestormde Sabo in zijn eentje een vijandige bunker.

Verwondingen

Ook daarbij liep de militair zware verwondingen op. In de momenten voordat hij bezweek aan zijn verwondingen wist Sabo naar de bunker te kruipen en die met een granaat uit te schakelen.

Zijn superieuren nomineerden Sabo destijds ook al voor een zogeheten Medal of Honor, maar door blunders met het papierwerk bleef die uit. Een Vietnamveteraan liet het er niet bij zitten en begon een campagne om Sabo postuum alsnog aan de medaille te helpen.

Doorgaans moeten militairen binnen drie jaar worden genomineerd voor de Medal of Honor, maar die tijdslimiet is voor dit bijzondere geval opgerekt. De weduwe van de overleden militair ontving de onderscheiding uit de handen van president Barack Obama.